Friday, 30 November 2012

sedang sibuk dengan dunia sendiri

fuhh fuhh !
banyak habuk..
currently sedang sibuk. sibuk + menyibukkan diri
hidup macam biasa. rutin harian macam biasa
ada masalah, telan macam biasa. hadap macam biasa
tu yang boleh jadikan anda manusia luar biasa
chow !





Thursday, 23 August 2012

mesra raya part I


terima kasih , datang . ceria je semua :)
kanan sekali barisan belakang berusaha menonjetkan kaki :p

semalam 28/8/2012 mesra raya part II . dekat rumah batu warna hijau . 
rendang maman baik punye ...terima kasih abah & mak tolong bawakkan  :)

Thursday, 12 July 2012

entri untuk seminggu

dah dekat seminggu tersadai kat rumah.rutin harian pon langsung tak berubah.
bangun 'pagi' on laptop,sign in facebook,twitter,check email..
ok bila takde yang menarik,baru keluar dari bilik.nak buat ape yang patut kononnye


sembang-sembang dengan nenek & mak,bukak tv pulak.
takde yang menarik.tutup tv.
duduk balik dekat sofa.tengok mak & nenek jahit baju raya orang tempah.
puasa tak start lagi tapi masing-masing dah tempah 4-5 pasang. (termasuk aku)


haih..bosan pulak.mak pon taknak layan aku borak sangat.
ambik penyapu,sapu ruang tamu,bilik.dah siap semua,masuk bilik balik.
tengok apa yang best kat facebook.
scroll scroll mouse ke bawah
tengok gambar best,aku like.ada best lagi,aku like,like lagi..
status yang orang post yang agak-agak best pon takkan terkecuali aku like.
aku menggunakan button 'LIKE' tu dengan sebaik-baiknya tau.
tapi sumpah,aku takkan like status yang berbunyik 

"B0rink la mlm ni...:-( "

"B0rinknyeww....tnci0n3...:-S"

"B0sannye...:-S"

haha.sorrryyy to say la kan dik oi...akak meluat tengok!
tapi jangan memain..status ituew mendapat banyakkkk like tau..
kalah akak (ayat busuk hati)
hahai..tah la..dalam hidup ni,you will have someone that you hate for no reason.
so jangan salahkan akak ye dik (^^)v
so kalau 'adik' nampak entri akak ni,adik buleh la cakap gini tau....




hewhew...do i care??
this is what i hope to do to you dikk




eh ni entri gado-gado ke ni??
eh bukan la..ni entri cara melepaskan bosan..tu je
takpe lah dik..bila akak nampak post-post gitu akak pejam je mate..kasi tak sakit.
yela......lain orang,lain cara lepaskan bosan dia kan..ye ke idok???
kalau akak tulis gituw gak kan....tegow tawww.....euww


that's how my life cycle during semester break.
sama.tak berubah sikit pon.
but it's okay,bila rasa bosan selalu terfikir..
syukur aku masih ade mak abah depan mata.
i still have Allah who knows  everything inside 
i still have Korean shows yang dah banyak kali tengok
i still have an internet access walaupun macam siput vavi..
at least i can contact with people out there (duduk solok kan)
at least tau la jugak apa yang mesra-mesra sangat kat facebook tu kannnn...eheh
i still have you
i still can breathe freely
and i still can say ALHAMDULILLAH after what i have.
learn to be thankful.
Allah knows what best for you.
Allah bagi apa yang kita perlu,bukan apa yang kita mahu :)



Tuesday, 19 June 2012

zikir terapi diri

Astaghfirullah
Lailaha Illallah
Ya Latif
13:28
Those who have believed and whose hearts are assured by the remembrance of Allah . Unquestionably, by the remembrance of Allah hearts are assured."             (Surah Ar-Ra'd,13:28)

Monday, 18 June 2012

lelaki itu

dia istimewa
lelaki paling istimewa di mata aku :)

1.selalu jadi imam di rumah.cikgu mengaji,cikgu mula-mula ajar aku menulis.cikgu paling garang kat dunia.sekeh,rotan memang dah sebati.

2.tak pernah lupa hulurkan duit bila aku takde duit.sanggup makan lauk ikan je dekat rumah sebab nak bagi duit kat aku.

3.benda paling penting,tak lupa suruh aku solat.katanya,solat tu tiang agama.kalau takde tiang,mane nak tegak rumah?

4.tak pernah habiskan masa berbual-bual kosong dengan orang lain dekat kedai-kedai kopi.tak berfaedah.tambah dosa katanya.

5.selalu marah kalau aku dapat nombor 4 & ke bawah time sekolah rendah dulu.taknak kawan seminggu.

6.selalu bawak aku mandi sungai,mancing ikan,pergi kebun,meracun,tebas rumput, kutip duit zakat,menjala..dulu aku ingat aku lelaki.sebab takde satu pon hobi ala-ala gadis.hehe

7.selalu jadi tukang hantar & tukang jemput aku.everywhere,anytime.tanpa minta balasan

8.sanggup berkejar dari rumah pukul 4 pagi semata-mata nak jemput aku dekat Seremban.dari 1 jam  setengah,jadi 1 jam je..

9.selalu baca ayat Quran sebelum tidur.

10.cintanya setia.tak pernah berubah walaupun dah lama hidup bersama,fizikal dah berubah :)

11.ego tinggi.cepat marah,tapi dalam hati..cepat terasa.hati mudah tersentuh.tengok drama sedih pon dah nangis.


lelaki itu :)


                                                                       sebelum



                                                                        selepas

ENCIK SALIME BIN SUKARDI :)
# selamat hari abah,abah!
# moga adik jumpa lelaki macam abah.jadi peneman hidup.
# moga Allah panjangkan usia abah,sihatkan tubuh badan abah,tambahkan rezeki abah
# tak semua orang bernasib baik macam kita.tapi jangan risau,doa itu penghubung antara kita dengan orang tua kita.doalah yang terbaik untuk mereka :)

huhu sedih video ni :(


Saturday, 16 June 2012

semalam yang hangat

Assalamualaikum..
semalam hari Khamis kan?
semalam kami takde kat dalam Uum selama 12++ jam.
kami lari dari kesibukan kota ilmu..mencari ketenangan di segenap pelusuk negeri Perlis.ahakk

dari padang besar,air terjun,gua,pergi ke tasik..tak cukup dengan tu,pergi laut pulak..fuhh.besar belanja.but trust me,kami tuang minyak RM25 je semalam..tapi macam-macam tempat kami pi..
lastly,aktiviti mengenyangkan perut,kami cari kedai steamboat pulak.pekena steamboat seround sampai nak muntah kangkung.haha

dan paling tak boleh lupa,dengan perut kekenyangan,masuk dalam kereta dengan anggunnya masing-masing,dengan harapan nak beli sabun basuh di C-mart Arau,start-start enjin dia takmau hidup.takmau hidup???what the??macam-macam simbol keluar di dashboard.oh gelabah.berpeluh-peluh 5 beradik ni.pasaipa ni weh?

minyak takdak kot..
eh tadi ada 2 bar..mane bleh habis..
ni simbol ape ni?teko,paip,C,blah..blah..blah..
err..  =.=
call sana,call sini pon tak jalan jugak.oh berat nanang ni weh..guane ni?along tanya

tak lama tu,datang la 'adik-adik' macho berjanggut pekerja dari kedai steamboat nak tolong kami.sopan santun semuanya sampai panggil kami kakak.tua kan,kami??

ni enjin sejuk ni 'kak'..takpon bateri habis..sat kami panggil kawan kami.dia mekanik..
kena ada jumper ni..blah..blah
oh..ok ok kak tunggu..
tunggu..
tunggu..
uisy..awat lama ngat nih?make up apa kawan depa ni?

tunggu pulak abang pomen yang owner kereta sewa ni call..yang datangnya jauh dari mane tah.bawak anak comel die..Kasih namanya..comel,rambut keperang-perangan,bebola mata yang besaq..alahai comey macam nak picit-picit je pipi tu tau (mood tak sabaq nak anak sendiri..hew)

tengah main bachak-bachak ngan Kasih,kereta pon dah normal.
babai Kasih,kakak balik dulu..muah sana muah sini kat pipi Kasih.
hee..comey ngat aih hang nih!!
culik satgi baru tau (psycho..ngee)

masuk dalam kereta,tak ingat apa dah.
tak lambai-lambai dah kat 'adik' steamboat tu.ucap thank you ke..
u-turn terus,pecut laju-laju (bateri baru la katekan)
tak kenang jasa sungguh.

dalam kereta,masing-masing senyap.tak kata apa
dah jauh sikit,baru sembang.tu pon yang duduk depan.angah ngan acu..
depa sembang sakan..
aku dok layan perasaan kat belakang.maklumlah,JK tak habis-habis..muehehe
along dah lama mimpi..si ateh tersepit kat tengah-tengah.hee..
Alhamdulillah,kami sampai dengan selamat :)

terasa kosong.selalu bertujuh,semalam berlima je..=.=

# perjalanan yang tak dirancang.
# lain kali nak berjalan,servis kereta dulu
# mintak restu mak abah nak pi jalan
# jangan suka sangat nanti duka
# jangan lupa cakap terima kasih
# jangan layan perasaan sambil pandang luar tingkap.kan dah nampak macam-macam
# lastly,jangan HABISKAN DUIT.

sekian.Wassalam








Monday, 11 June 2012

err..

Essential tremors (ET):

Tanda menggeletar ini tidak dapat dikawal dan menunjukkan ada penyakit saraf. Selalu terjadi sama ada jari-jemari, peti suara (vocal cord) lidah dan dagu. Tidak berbahaya tetapi boleh mengganggu pergerakan seharian seperti menulis, memegang cawan, makan dan lain-lain. Keadaan ini amat mengganggu pesakit dalam menjalani kehidupan normal.


Penyakit ini genetic. Antara kepelbagaian tanda:


*tangan menggeletar dalam beberapa ketika dan gagal dikawal

*suara menggeletar

*kepala terhangguk-hangguk

*semakin parah bila kita risau atau tension, atau ingin membuat sesuatu pergerakan

*kurang rehatkan diri


Pesakit Essential tremors mungkin tidak mempunyai apa-apa penyakit dan mungkin juga menghadapi penyakit lain seperti Parkinson dan migraine.


Belum ada ubat untuk menyembuhkannya kerana ini penyakit genetic.
                                                                    [source]

Tuesday, 5 June 2012

take me, please..

bila musim exam macam ni, tempat paling best yang aku rase macam nak perrggiiiii sangat kan,kat sini:



lagi-lagi kalau pegi dengan orang yang kau sayang.pegang-pegang tangan, berlari-lari di gigi air..(pang!pang!pang!)..buat picnic ke,campfire ke..bbq ke..
haih..bestnye bestnye! bile la boleh gi nih \(^_^)/

lepas exam memang sesuai pergi pantai.lopeh tu ekau jerit "nape la aku tak study awal-awal????arghhh!!! orang sekeliling kau mesti pandang kau atas bawah and dorang blah dari situ. TRUST ME.


#kumpul duit,travel sensorang.
#mak, abah, akak, along, angah...please la..please la bawak den jenjalan (-.-)



Monday, 4 June 2012

hopes

Ya Allah, aku benar-benar menyayangi dia. Kau peliharalah dia, Kau jagalah dia,
Kau berilah yang terbaik dalam hidupnya.


Jika Kau takdirkan dia untukku, Kau dekatkanlah hati dia dengan hatiku.


Jika Kau takdirkan dia bukan milikku, Kau berikanlah kebahagian kepadanya dengan 
memberikan seseorang yang terbaik dalam hidupnya.


aku redha dan berserah.




#via Cinta Selepas Nikah


Sunday, 3 June 2012

privelege-keistimewaan

letakkan sedikit keistimewaan terhadap lelaki/wanita yang bakal kau nikahi.
yang kau rasa kawan-kawan lelaki/wanita kau yang lain tak dapat.
bukanlah suruh kau bagi segala yang kau ada.bukan.
maksud di sini,keistimewaan dari segi percakapan,perbuatan,tindak tanduk kau.
yang kau rasa semua benda tu kau akan buat pada orang yang tertentu sahaja.
bukan pada semua lelaki/wanita.
keistimewaan pada orang kedua terpenting selepas mak ayah kau.
yang bakal kau sehidup semati dengan dia.
yang membuat nawaitu kau untuk berubah supaya menjadi yang terbaik untuk dia.
yang membuat orang yang bakal kau nikahi percaya.dan berkata "kamulah yang terbaik untukku"

#bukan nak yang sempurna, cuma nak yang istimewa :)


pagi ahad

berusahalah untuk jaga pandangan.bukan senang nak dapatkan kepercayaan orang.manusia memang tak sempurna.tapi sekurang-kurangnya jadilah yang terbaik.terbaik untuk masa depan,terbaik untuk diri sendiri.bukan dituju kepada sesiapa,tapi nasihat untuk diri sendiri juga.



Thursday, 31 May 2012

What Makes You Beautiful

Assalamualaikum

I just blogwalking on Maria Elena and Shea Rasol's blog..
I asked myself..."how much did they spend for their outfit???"
really..i can't afford them with my OWN money.
maybe someday.. :)

#every girls deserve to be beautiful
#be yourself.you don't know you're beautiful



Monday, 28 May 2012

rindu

petang tadi call mak..mase nak nak letak tepon tu 
aku cakap 'i leb u'..
mak balas 'i leb u toooo'
rindu nye mak,abah <3


#aku bukan jenis yg boleh luah kat mak abah kalau aku rindu.
takut air mata jatuh.sebab terlampau rindu..
#moga Allah beri kesihatan yg baik, keberkatan pada mereka berdua.
#bulan depan kite balik ek :)



Sunday, 27 May 2012

quotes of the day

When you are important to a person,that person will ALWAYS find a way to make time for you.NO EXCUSES,regardless of how busy they are..


# esok ade executive meeting..lecturer garang.doakan kami


it's already there.THERE



# klik pada gambar bagi tumbesaran sempurna

10 minit

...10 minit dari 24 jam.




# ye,saye berusaha untuk memahami.
sampai masa saya nanti,awak pulak faham saya :)


Thursday, 3 May 2012

motip??

ST12-Saat Kau Jauh rentak lagu ni catchy..tu aje.okbai *nguap macam hyppo,siapkan kuiz FM..huarggghhh

Saturday, 28 April 2012

Saturday, 21 April 2012

dear mom & dad

Assalamualaikum..


It almost two years since i've been here..I'm guilty when I don't make them happy..but I promise, I will make them proud of me. Insyaallah :)







Monday, 16 April 2012

tutorial:how to resize your pictures

Assalamualaikum..Peace Be Upon You :)


ha..today ha, i will teach u how to resize your pictures...easy and simple lah..no need any converter or what so ever..why you have to resize your pictures??


*when you upload your pictures on facebook, twitter or any other social networking it will get faster than usual.
*to not let people annoying when he/she want to stalker at your photo album.heh
*when you want to send picture message using your mobile phone,it will receive faster to the receiver..


p/s: make sure you are using Windows 7


let's try:



1.choose one picture



2.right-click on your mouse. choose 'Open With'



3.Open with 'Microsoft Office Picture Manager'


5. it will appear like this



6 . select 'Picture' tab on the top of your left



7. select 'Compress'


8. on your right side, choose to compress the picture to 'Document'.Then,click 'OK' at the bottom.


9. to compress another picture,just press right command button on your keyboard until you finish compress it.
  after finish,just click 'close', the 'Save' box command will appear.make sure you save all the pictures that you have compressed.If the 'save' box command appear in many times,just click save.remember,just click 'SAVE'




10. Finish! wink ^_^



p/s: this is maybe a simple and an old tutorial..i'm just sharing what i know..thanks for reading \(^^)/



Sunday, 15 April 2012

new friends

Assalamualaikum :)
Cough!cough! 
oh sore throat, high fever, just wanted to be my friends right now -.-
please...go away ~


*peeps,please stay healty
*drink more waters
*sleep properly

Tuesday, 3 April 2012

profile

name             : siti nur farahain binti salime
also known as    : farah salime
d.o.b            : 25 mac 1990
height           : 5'0
weight           : unspecified
sex              : female
religion         : islam
hometown         : jelebu,
                   negeri sembilan
current location : uum,sintok-po
specialities     : eating,facebooking,IT,etc.
father's name    : mr salime b sukardi 
mother's name    : mrs latifah bt husin 












Sunday, 1 April 2012

the best way







Allah knows what's best for me

But you may dislike something which is good for you, and you may like something which is bad for you. ALLAH knows while you do not know.[Noble Quran 2:216]



-istikharah..







Thursday, 29 March 2012

dua dua

dua lima tiga tiap tahun,hari paling aku tunggu..tunggu ape?tunggu jadi besar..
tunggu jadi orang dewasa..tunggu untuk bersyukur ape Allah dah bagi kat aku tahun-tahun sebelumnya,iaitu NYAWA...Syukur,Alhamdulillah Allah beri peluang bernafas lagi..:)

kadang-kadang aku tak rasa aku dah umur dua-dua...rasa macam baru abeh sekolah menengah..(tipu) -_-..
tapi seronok sebab aku dikelilingi manusia-manusia yang sangattttt BEST! mak,abah,abang-abang yang cengil,kakak-kakak ipar yang comey lako,kakak yang errr...(baik) anak-anak buah yang comey tahap makcu dia habaq hang..last,kat orang jauh sana.kawan baik,pendengar setia ceq.. 
Syukur,Alhamdulillah..mereka selalu disisi :)



kawan-kawan toksah habaq la..dari sekolah rendah sampai aku dua dua ni pon,sangat ohsem..kadang-kadang ada la sorang dua tu yang pffftttt........walaupun aku tak selalu tegur kawan-kawan lama aku,tak bermakna aku lupa kat diorang..cuma aku taktau camna nak tegur balik bila lama tak jumpa..aku cuma boleh doakan hampa sihat,pastu hidup elok-elok..once friends,always friends :)



in this BEAUTIFUL JUNGLE..i found this BEAUTIFUL FRIENDS :)

video



thanks,kawan..anda sangat best.kalau tak bagi hadiah-hadiah ni pon,anda tetap BEST :)


*Syukur,Alhamdulillah...:) moga jumpa lagi untuk entri dua tiga pulak.


Friday, 23 March 2012

love is in the air

insyaAllah...15 bulan tu tak lame mana..moga hati kita tetap.




*ya.aku dalam proses merancang masa depan..memang masih awal,tapi aku bagitau lagi sekali,aku MERANCANG..Allah yang tentukan..

kita merancang,Allah juga merancang...
tetapi perancangan Allah itu adalah yang terbaik.. :)

Saturday, 28 January 2012

cuti semestah !!



lawatan ke Empangan Sungai Triang (1km dari rumah)








feels like Lee Chong Wei vs Lin Dan










tangkap ikan BESAR kat tepi rumah nenek










*so far so good,i'm having fun !

pitih

Assalamualaikum.

kipas ligat berputar,
lagu Stacy 'Kisah Dongeng'.
wifi berkadar 2 bar.
tilam empuk beli di kedai nyonya Simpang Durian.
aku taip,aku delete.aku taip,aku delete.
bosan.bosan.bosannnnnnn -.-
hutang makin banyak.poket kosong.pftt..
ade kerja kosong tak???plis...plis...
I WISH I HAVE THOUSANDS RINGGIT IN MY PURSE
like this


Thursday, 5 January 2012